Tlačová správa

Nezávislý kandidát Eduard Chmelár dnes v NR SR odovzdal 17 953 podpisov občanov, ktorí ho navrhujú za prezidenta Slovenskej republiky a oficiálne tak vstúpil do zápasu o hlavu štátu. Ako zdôraznil, svoju nezávislosť berie veľmi vážne, podpisy mu nezbierali ani platení brigádnici, ani stranícki aktivisti, ale nezištní dobrovoľníci, rovnako neprijíma peniaze ani od politických strán, ani od oligarchov, ale len drobné príspevky od bežných ľudí. Poďakoval sa všetkým, ktorí mu pomáhali, osobitne však členom a členkám Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, ktorí jeho kandidatúru podporili a boli podľa jeho slov pri zbere podpisov najaktívnejší.

Chcem byť prezidentom bežných ľudí. Vstupujem do tohto zápasu s presvedčením, že Slovensko v týchto časoch viac ako kedykoľvek predtým potrebuje prezidenta, ktorý dokáže ukončiť studenú občiansku vojnu, zomknúť spoločnosť a získať ju pre spoločné výzvy a ciele. O zjednotení spoločnosti dnes hovorí takmer každý kandidát, ale zjednotiť ju nemôžete kultom osobnosti. Andrej Kiska sa o to pokúsil a zostane po ňom len oveľa dramatickejšie rozdelené Slovensko, ako keď nastúpil do úradu. Zjednotiť nás môže len silná myšlienka, silný cieľ, ktorý nadchne mnohých a má zmysel pre všetkých. Slovensko trpí tým, že prestalo diskutovať o dôležitých témach a prešľapuje na mieste. Od čias nášho vstupu do Európskej únie nemáme spoločnú víziu, ako zmeniť našu vlasť k lepšiemu a dať jej zrozumiteľné smerovanie. Politici prestali byť tvorcami štátu a stali sa len správcami moci. Pre nikoho nie sme vzorom, nikoho neinšpirujeme, nemáme nijaký plán. Ak si prestaneme klásť otázky, ako má v budúcnosti vyzerať naša spoločnosť, v ktorej chceme žiť, celá politika je zbytočná. Prezident republiky by mal mať ambíciu, ale aj intelektuálne schopnosti viesť takúto diskusiu. Slovensko má na viac ako vyberať si medzi bledomodrou a tmavomodrou, nemusí sa rozhodovať medzi druhým Kiskom, smeráckym papalášom a extrémistom. Som pripravený vyviesť nás z tohto začarovaného kruhu a v duchu masarykovského poňatia výkonu prezidentského úradu ponúknuť cestu, ktorá Slovensko posilní, pozdvihne a posunie vpred podľa zásad spravodlivo konať, mierovo myslieť a environmentálne cítiť,“ uviedol na krátkom brífingu Eduard Chmelár.

Eduard Chmelár je dlhoročným mierovým aktivistom, publicistom, politickým analytikom, historikom, vysokoškolským pedagógom a bývalým rektorom Akadémie médií, ktorý sa považuje za jediného ľavicového kandidáta v nadchádzajúcich prezidentských voľbách.